Om met de Romans te beginnen: hét ultieme zomerboek wat ons betreft is Zeg maar Agaath van Margôt Ros en Jeroen Kleijne, een heerlijke feelgood-roman over de 78-jarige Agaath die na de dood van haar man de draad weer oppakt en een bijzondere vriendschap met vakkenvuller Karim opbouwt. Samen slaan ze nieuwe wegen in…
Vrije vogels is de nieuwe roman van Ilja Gort, losjes gebaseerd op zijn eigen leven als wijnboer in Zuid-Frankrijk. Hoofdpersoon Abel, een wijnboer die we ook al kennen uit Bed en Breakfast en Godendrank, werkt zich dit keer in de nesten door het aan de stok te krijgen met een Brabantse drugsbaron. Hierop volgt een spannende roadtrip door het ruige Pyreneese berglandschap. Hoe het afloopt moet u zelf maar lezen, maar hilarisch is het zeker!
De grote zomer is een sfeervolle coming-of-age-roman, voor iedereen die zich die ene zomer herinnert waarin hij of zij voor het eerst verliefd werd. De zestienjarige Frieder moet de hele zomer studeren om niet te blijven zitten. Daarom logeert hij bij zijn norse opa terwijl de rest van zijn gezin op vakantie gaat. Maar dan ontmoet hij Beate, een meisje in een groen badpak dat zijn hart op hol brengt. Ewald Arenz won met deze roman de Duitse Boekhandelsprijs.
Hoofdpersoon in het nieuwe boek van Pauline Slot is Edie Berlage. Ze is getrouwd met de bekendste bergbeklimmer van Nederland. Aanvankelijk volgt ze hem de bergen in, maar na de komst van hun dochter blijft ze thuis. Terwijl haar man steeds nieuwe ervaringen en gevaren zoekt, vraagt Edie zich af waar de grens ligt van wat liefde vraagt. Bergen aan zee is gebaseerd op bekende gebeurtenissen uit de Nederlandse klimgeschiedenis.
Land van Echo’s van Mark H. Stokmans is een roman over oorlog, vriendschap, passie en een onbereikbare liefde. Na aan Duitse zijde te hebben gevochten in de Eerste Wereldoorlog, zwerft Hollander Herman Kruijssen door Europa. De Spanjaard Vicente Urias, zelf ook oud-soldaat, neemt hem op in zijn familie. Tussen hen ontstaat een hechte vriendschap en Herman raakt vergroeid met het land en de mensen. Dan breekt de Spaanse Burgeroorlog uit en moet Herman partij kiezen.
Ook in de categorie Non-fictie verschenen er mooie boeken die zo mee kunnen in de koffer: Het geluk van de wandelaar, voor het eerst gepubliceerd in 1926, is een boek voor iedereen die er weleens van gedroomd heeft op pad te gaan met niets dan grote ideeën en een plunjezak vol eerste levensbehoeften. Onder het motto ‘weet hoe je moet wandelen, dan weet je hoe je moet leven’ deelt Stephen Graham (1884-1975), die een groot deel van zijn leven de wereld bereisde, zijn ervaringen.
Zoals zovelen neemt Maggie Doyne op haar negentiende een tussenjaar om de wereld rond te reizen. Tijdens haar reis ontmoet ze in Nepal een jong meisje dat aan de rand van de rivier stenen staat te hakken. Daar neemt Maggie een besluit dat haar leven, en dat van honderden anderen, voorgoed zal veranderen. Ze investeert al haar spaargeld in het bouwen van een thuis voor Nepalese kinderen. In Tussen de Himalaya en de hemel vertelt ze haar verhaal.
Wat doe je als je denkt dat het avontuur uit je leven is verdwenen? Met deze vraag begint Brigitte Ars een persoonlijke zoektocht naar de avonturier in onszelf en een avontuurlijk leven. Die tocht voert langs friluftsliv – de liefde en filosofie van de Noren voor het buitenleven – bij de Noorse fjorden via The Explorers Club in New York naar het Engelse Exmoor. Ze praat met avonturenexperts, psychologen en filosofen, bezoekt avonturenconferenties en workshops en onderzoekt tegelijk wat de hedendaagse betekenis is van avontuur en avonturiers. Lees het vanuit de luie stoel in Waar is het avontuur?
Toen hij een jaar of twintig was, vond Jeroen Theunissen in een reiswinkeltje een kaart van Europa waarop dikke purperen lijnen langeafstandswandelingen markeerden. Wanneer de schrijver jaren later last krijgt van melancholie, angstaanvallen en depressies, en zich gevangen voelt in een ongelukkig huwelijk, laat hij alles en iedereen achter en begint aan een zes maanden durende wandeltocht van Zuidwest-Ierland tot aan de Bosporus. Ik = cartograaf is het verslag van zijn bevindingen gedurende deze reis.
Tegenwoordig vliegen we voor een habbekrats naar een tropische bestemming. Maar nog niet zo heel lang geleden was een vliegreis voor velen onbetaalbaar. Hoe gingen we toen op vakantie? Met de fiets, te voet, met de trein of zelfs met de auto. Met een imperiaal op het dak, de spullen vastgezet onder een klapperend zeil. Wim Daniëls schrijft over hoe we vroeger vakantie vierden in Op vakantie. Nu voor slechts € 12,50 verkrijgbaar.
Voor wie liever Spannende boeken leest, hebben we een paar zomerthrillers op een rijtje gezet, te beginnen met De moord op Buckingham palace van S.J. Bennett. In de nasleep van een referendum dat de natie heeft verdeeld, kan Queen Elizabeth II wel wat anders gebruiken dan nóg meer problemen. Maar dan wordt er een lichaam in het zwembad van Buckingham Palace gevonden en raakt de Queen verwikkeld in zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Samen met haar rechterhand Rozie gaat ze op onderzoek uit, vastberaden de zaak op te lossen – maar lukt dat voordat de moordenaar opnieuw toeslaat?
In Onbreekbaar van Marieke Damen wordt hoofdpersoon Alexandra al snel na aankomst in haar vakantiehuisje aan de rand van de Veluwe ontvoerd; haar zoontje Max blijft alleen achter…Tiener Demi wordt na een consult bij een abortuskliniek klemgereden en eveneens meegenomen. Alexandra en Demi kennen elkaar niet, maar worden samen gevangengehouden in een kamer die ze de ‘papegaaienkooi’ gaan noemen. Wie houdt hen daar? Waarom? En kunnen ze nog ontsnappen?
Wanneer Hurricane Leo plotseling van zijn pad afwijkt en koers zet richting Camino Island voor de kust van Florida, valt het bezoek van bestsellerauteur Mercer Mann aan de plaatselijke boekwinkel van Bruce Cable in duigen. Bruce besluit op het eiland te blijven en de storm uit te zitten. De orkaan doet straten onderlopen en gebouwen instorten, en er valt een tiental dodelijke slachtoffers te betreuren. Een van hen is Nelson Kerr, een met Bruce bevriende thrillerschrijver. Nelson blijkt echter verscheidene klappen tegen zijn hoofd te hebben gekregen, wat suggereert dat hij niet in de storm is omgekomen. Bruce gaat op onderzoek uit… Lees het in De Storm van John Grisham, het (los te lezen) vervolg op de zomerbestseller Het eiland. Nu in midprice-editie.
Hoofdpersoon Ellie in de thriller Een lang weekend van Laure van Rensburg is een bescheiden en zeer intelligente studente aan New York University. Ze heeft een prille relatie met de veel oudere Steven, een knappe en gerespecteerde docent op een elitaire school in Manhattan. Ze besluiten samen een weekend weg te gaan om elkaar beter te leren kennen. Maar als ze tijdens een sneeuwstorm vast komen te zitten in een afgelegen huis, slaat de sfeer om en wordt duidelijk dat ze beiden grote geheimen met zich meedragen – en dat een van hen het weekend niet zal overleven…
Schurken van misdaadjournalist van The New Yorker, Patrick Radden Keefe bevat twaalf waargebeurde verhalen over moordenaars, oplichters, dwarsliggers en vrijbuiters. True crime dus, met fascinerende reportages uit de hele wereld. Onder andere de zaak Holleeder, de Lockerbie-aanslag en de jacht op El Chapo komen aan bod. Opvallend genoeg eindigt het boek met een reconstructie van het rebelse leven van topkok Anthony Bourdain, op het eerste gezicht geen schurk of misschien toch een beetje?
Voor Kinderboekentips klik hier.