Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda wint prestigieuze prijs

Bibi Dumon Tak is de winnaar van de 36e Woutertje Pieterse Prijs geworden. Deze prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro en gaat jaarlijks naar het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Zij ontving de prijs voor het boek Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda.

In dit boek komen dieren aan het woord die spreekbeurten houden over andere dieren. Sommige dieren hebben elkaar nog nooit gezien, anderen kennen elkaar juist heel goed. Zoals de poetsvis, die vooral de scherpe tanden van de haai kent, en de vos, die voornamelijk geïnteresseerd is in de smaak van de gans. De lezer komt veel te weten over het dierenrijk, en dat nu eens niet door de ogen van mensen, maar door die van de dieren zelf.

De jury over het winnende boek: “Na lang en stevig beraad heeft de jury besloten het boek te bekronen dat onze veelstemmige wereld zowel in taal als beeld heerlijk op zijn kop weet te zetten. Een boek dat overloopt van de spitse dialogen, kriebelige weetjes en bijtende spot. Auteur en illustrator zijn een ideaal huwelijk aangegaan in dit stilistisch voorbeeldige boek waarin alles klopt. Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda breekt een lans voor alle dieren. De fraaie, rustige typografie en de prachtige, gevoelige illustraties maken dit tot een boek om te koesteren.”

De andere genomineerden waren: Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen van Joukje Akveld, Ik ben hier! van Joke van Leeuwen, Ik denk dat ik ontvoerd ben van Pim Lammers en Mot en de metaalvissers van Sanne Rooseboom.