Huiveringwekkende winterthrillertips

Het is winter. En wat is er nou heerlijker dan lekker binnen op de bank met een dekentje de koude rillingen te krijgen van een huiveringwekkende thriller. Helemaal als die zich afspeelt in een witte wereld waarin de hoofpersonen continu geplaagd worden door snijdende wind en bijtende kou. De volgende titels zijn absolute aanraders voor liefhebbers van ijzingwekkende thrillers:

In Waterkoud van het Finse schrijversduo A.M. Ollikainen worden inspecteur Paula Pihlaja en haar team opgeroepen om een gruwelijke vondst te onderzoeken. Voor het landgoed van een ondernemersfamilie ten westen van Helsinki staat een vrachtcontainer met daarin het lijk van een zwarte vrouw. Ze moet een afschuwelijke dood zijn gestorven, want de container is tot de nok gevuld met zeewater. De vrouw heeft geen papieren bij zich en niemand lijkt te weten wie ze is. Paula wantrouwt de verklaringen van de familie en zet alles op alles om de waarheid boven water te krijgen. Waterkoud is het eerste deel in een nieuwe Scandinavische crimeserie met Paula Pihlaja in de hoofdrol.

Gletsjer van Suzanne Vermeer is een thriller van Hollandse bodem die zich afspeelt in Duitsland. Maaike en haar zus Judith zijn samen op skivakantie. Vroeger gingen ze jaarlijks naar het gebied Garmisch-Partenkirchen, maar door Judiths politieke carrière zijn zulke tripjes onmogelijk geworden. Wat begint als een weekje optimale zussentijd, verandert in een regelrechte ramp wanneer Judith verongelukt. Maar was het daadwerkelijk een noodlottig ongeluk? Maaike gelooft er niks van en gaat op onderzoek uit.

In De andere Waarheid van het duo Mohlin & Nyström draait het om John Adderley, rechercheur en voormalig FBI-agent, die onder een nieuwe identiteit in Karlstad verblijft. Na een mislukte infiltratie in een drugskartel in de VS moet hij ook in Zweden constant over zijn schouder blijven kijken. Als hij zich stort op het onderzoek in de moordzaak van datingsite-onderneemster Stella Bjelke, krijgt hij een onverwachte kans om af te rekenen met zijn verleden…

Winternacht is een bundel met drie spannende kerstverhalen: Kerststuk van Saskia M.N. Oudshoorn, Onfortuinlijk koekje van Marja West en Winternacht van Linda Jansma. Dit laatste verhaal neemt de lezer mee naar een plaatsje in Beieren, Köningswinkel. Daar gaan Tamar en haar vriend ieder jaar heen tijdens Kerst. Hij voor een schaatswedstrijd. Zij om te lezen en wandelen. Alles lijkt fantastisch tot er een winterstorm opsteekt en er een dode valt. Wat is er precies gebeurd in die noodlottige nacht en gaat het om een ongeval of is er sprake van moord?

Dankzij haar boek Vanuit het duister wordt Eva Björg Aegisdóttir inmiddels gezien als de IJslandse Queen of Crime. IJskoude leugens is haar tweede pennenvrucht. Het begint met de verdwijning van alleenstaande moeder Maríanna. Door een briefje op de keukentafel gaat iedereen uit van zelfmoord. Dan wordt zeven maanden later haar lichaam gevonden op de lavavelden en blijkt dat ze slachtoffer was van moord. Rechercheur Elma neemt de zaak onder de loep en die zaak wordt steeds complexer naarmate het aantal verdachten groeit. Elma volgt het spoor terug tot aan de jeugd van Maríanna, een meisje dat nooit was zoals anderen…

Katrine Engberg heeft met Wintereiland een meeslepende pageturner vol verrassende wendingen afgeleverd. Rechercheur Jeppe Kørner is met verlof van de politie en houdt zich tijdens de winter schuil op het Deense eiland Bornholm. Wanneer hij een helpende hand biedt bij de plaatselijke zagerij belandt hij onbedoeld midden in een sinister mysterie rond de vondst van een onthoofd lichaam. Samen met collega Anette Werner en schrijfster Esther de Laurenti pakt hij de draad weer op om de moordenaar te stoppen voor deze opnieuw toeslaat.