Recept Vlierbloesemsap en vlierbloesemcitroen

Vlierbloesemsap en vlierbloesemcitroen uit Mandelmanns kookboek.

Gustav en Marie Mandelmann verhuisden twintig jaar geleden vanuit Stockholm naar de vervallen hoeve Djupadal op het platteland in het zuiden van Zweden. Ze verlangden naar een stuk eigen grond om dit zelf te gaan cultiveren en er dieren te houden. Door van alles uit te proberen leerde het koppel al doende over de seizoenen, het ‘groeien en bloeien’ van de natuur. De bijzondere manier van leven van de familie Mandelmann bleef niet onopgemerkt: ze kregen een eigen televisieserie en werden daarmee vooral beroemd in eigen land.

Nu is er dus ook Mandelmanns kookboek. Naast prima maakbare, originele Zweedse recepten vind je hierin anecdotes en veel handige weetjes over de natuurlijke keuken en de tuin. Het boek staat vol gerechten met groente en fruit zoals rode bietenpesto met walnoten, risotto van het noorden en hazelnootcrème van de familie. Je krijgt recepten voor het maken van je eigen paneermeel, appelstroop, kaas of ketchup en met onder andere schaap, kip, eend, rund, varken en lam komt vlees ook ruim aan bod.

Recept voor Vlierbloesemsap en vlierbloesemcitroen:

ingrediënten:

ongeveer 100 vlierbloesemtrosjes
12 citroenen
3 l water
3 kg suiker

Spoel en droog de bloesem. Boen de citroenen goed schoon en snijd dan 10 citroenen in plakjes. Breng het water aan de kook. Leg in een andere pan, laagje op laagje, de citroenplakjes, vlierbloesem en suiker. Giet er vervolgens het kokende water overheen en laat het daarna afkoelen. Pers de laatste 2 citroenen uit en doe het sap ook in de pan. Laat het vervolgens gedurende 3-4 dagen in de koelkast staan. Zeef daarna het sap en bewaar de citroenschijfjes. Doe het sap in goed schoongemaakte flessen. Het sap is in de koelkast 1 maand houdbaar. Je kunt het ook in de vriezer bewaren. Als je het sap een keer verhit tot 77 graden en in schone flessen doet kun je het wel een jaar bewaren. Verdun het sap met water voor je het serveert.
Gooi de naar vlierbloesem smakende citroenplakjes niet weg. Ze zijn heerlijk bij gegrild vlees en halloumi. Bewaar ze in een glazen pot in de koelkast.

Tagged