Recept Ribstoof

Ribstoof met bier, abrikoos en rozemarijn uit het kookboek Stoven bij Janneke thuis.

We kennen kookboekenauteur en foodstyliste Janneke Philippi van haar succesvolle kookboeken Desserts en Appeltaart. In de kookboekenserie ‘Bij Janneke thuis’ verschenen eerder Pasta en Soep. En nu is er dus Stoven.

Het fijne aan het bereiden van stoofpotjes verklapt Janneke in haar voorwoord: het kan niet mislukken en het fornuis doet het meeste werk. In drie pagina’s geeft Janneke tips over o.a. de beste stoofpan, de seizoenen (stoven hoeft echt niet alleen in de winter!) en geduld.

Bij stoven denken we vaak aan vlees of vis. Janneke deelt met ons bijvoorbeeld het recept van haar grootmoeder, Oma’s stooflappen, die zij zich nog goed herinnert uit haar jeugd. Daarnaast geeft ze verrassende recepten voor visstoofpotjes en wel acht varianten op aardappelpuree die we traditioneel bij een stoof eten.

Maar ook zonder vlees of vis valt er nog genoeg te stoven, een heerlijke vegetarische gratin bijvoorbeeld of pastinaakkroketjes met basilicum. Het staat allemaal in Stoven bij Janneke thuis.

Recept voor Ribstoof met bier, abrikoos en rozemarijn:

Met één grote riblap zet je deze stoere runderstoof op tafel.

bereiden: 20 minuten / stoven: 2 uur

Ingrediënten (4 personen):
1 runderriblap van 800 gram, op kamertemperatuur
25 gram roomboter
2 rode uien, in ringen
1 flesje bier (pils, 300 ml)
300 ml vleesfond
75 gram gewelde abrikozen
6 kruidnagels
3 plakjes kandijkoek, in blokjes
2 takjes rozemarijn

Bereiding:
Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi beide kanten met zout en peper. Smelt de boter in een stoofpan. Braad de runderriblap aan beide kanten bruin aan. Neem het vlees uit de pan. Fruit in het bakvet de uiringen 4 minuten. Leg het vlees terug in de pan. Schenk het bier en de fond langs de rand in de pan. Voeg de abrikozen, de kruidnagels, de kandijkoek en de rozemarijn toe. Breng tegen de kook. Draai het vuur laag en stoof het vlees afgedekt in 2 uur gaar. Leg de runderriblap op een schaal. Vis de rozemarijn en kruidnagels uit de pan en schep de saus over het vlees. Lekker met smeuïge aardappelpuree met een flinke klont gezouten roomboter.

Tagged