Recept Plaatkoek met zoute stengels

Plaatkoek met zoute stengels uit het kookboek Pindakaas.

Dat we niet hele potten pindakaas kunnen eten begrijpen we ook wel. Maar de nieuwe pindakazen zijn zo lekker dat het fijn is dat je aan de hand van het boek Pindakaas af en toe en met mate kunt zondigen.

Het boek is ingedeeld in 5 hoofdstukken: ontbijt, koek & zo, taart & plaatwerk, hartig en toetjes. Je krijgt zelfs het geheim van de smid voorgeschoteld: het basisrecept voor pindakaas. Zodoende kun je ook je eigen variaties maken. Met iedere pot die voor handen is maak je bijvoorbeeld de plaatkoek met zoute stengels.

Je krijgt veel persoonlijke tips, een paar simpele ideeën voor een ordinaire boterham met pindakaas maar ook ingewikkelder recepten als babka (brioche brood) geïnspireerd op een recept van Ottolenghi. De recepten zijn allemaal heel maakbaar met niet teveel of ingewikkelde ingrediënten of eindeloze bereidingstijden.

Recept voor Plaatkoek met zoute stengels:

Ingrediënten voor ongeveer 30 stukjes:

250 gram pindakoeken, uit de winkel of zelfgemaakt
300 gram pindakaas met stukjes
150 gram zoute stengels + wat extra voor de bovenkant
1 blikje gecondenseerde melk
300 gram pure chocolade, in stukjes

Bereiding:

Doe de pindakoeken in een keukenmachine en maal ze fijn, samen met de pindakaas en zoute stengels. Voeg de gecondenseerde melk toe en laat de keukenmachine nog even draaien.
Vet een bakvorm van ongeveer 20 x 30 cm in en bekleed de bodem met bakpapier. Verspreid het koekmengsel over de bodem en druk het goed aan.
Smelt de chocolade au bain-marie en giet de gesmolten chocolade over de koek- bodem in de bakvorm. Versier de koek met zoute stengels en zet de koek ten minste 1 uur in de koelkast om op te stijven.
Haal de koek 30 minuten voor het serveren uit de koelkast en snijd in kleine vierkantjes.

Tagged