Recept Kip met tijm en limoen

Kip met tijm en limoen uit het kookboek Chateaukoken voor iedereen.

In het nieuwe wijnprogramma Gorts Wijnkwartier vertelt Ilja Gort alles over wijn en beantwoordt hij kijkersvragen (iedere vrijdag om 19.15 uur op NPO2 bij AvroTros). Ook wordt er iedere aflevering gekookt uit het kookboek Chateaukoken voor iedereen. Ilja Gort woont zelf in een wijnkasteel in Zuidwest-Frankrijk. Met plezier kookt hij dagelijks op eigen­wijze wijze: veel vis, verse groenten, weinig vlees en veel genieten met goede wijn. Maar je hoeft niet in een wijnkasteel te wonen om lekker en gezond te eten: iedereen kan chateaukoken met behulp van de recepten en tips uit dit verrukkelijke kookboek!

Recept voor Poulet au thym et citron vert:

Ingrediënten:
1 boerenkip
3 teentjes knoflook
flink wat verse tijm
2 limoentjes
zout, peper

Koop een biologische boerenkip en wees niet verbaasd dat je daar al gauw twintig euro of meer voor moet neertellen.

Zet de oven op 180ºC.

Bereiding: Bestrijk het inwendige van de kip met zout en peper. Snij incisies in haar vel en wurm daar schijfjes verse knof, wilde tijm en dunne plakjes limoen tussen. Vul haar eierlanceerbuis met een flinke bos tijm, een teen knoflook en plug die af met 2 limoenpartjes.
Bekleed een ovenschaal met alufolie en begiet dat met olijfolie. Leg de kip op haar rug in de schaal, sprenkel ten afscheid nog wat olie tussen haar borsten en sluit haar op in de oven.
Prik, na 59 minuten, liefdevol met een vork in haar vlees. Als zij helder sap prijsgeeft, is zij helemaal heerlijk.

Gun deze kip een niet te zware Bourgogne of een La Tulipe Prestige Merlot. Maar wit kan ook heel goed: La Tulipe Prestige Sauvignon Blanc bijvoorbeeld!

Tagged