Recept Jiā xiāng yā (Eend van het huis)

Jiā xiāng yā uit Maancake & Jasmijn.

De twee getalenteerde Chinees-Nederlandse auteurs Maria Lam en Julie Ng brengen met Maancake & Jasmijn een ode aan alle Chinese moeders in Nederland, die na hun aankomst hier hetzelfde wilden blijven koken als thuis, in China. Maria interviewde de families en Julie schreef de recepturen van de favoriete gerechten.

In dit boek vind je Chinese culinaire tradities, rituelen en gebruiken. Het zijn stuk voor stuk persoonlijke verhalen en lievelingsgerechten van twintig Chinese Nederlanders en hun moeders; van de eigenaar van de oudste toko van Amsterdam tot theesommeliers Hsiu-Li Yeh en Amanda Yiu.

Het boek begint met een recept voor maancake: een cake die je in stukjes gesneden met elkaar deelt. Je vind geen ‘afhaal chinees’ gerechten maar eendenborst gebakken in het vet van zijn eigen huid, ribbetjes met zwarte bonen en dronken kip. Ook veel vegetarische recepten voor auberginesalade, gefrituurde tofu of geroerbakte waspompoen. Dimsumgerechten, noedels en dumplings ontbreken niet.

Er bestaan in Nederland niet veel kookboeken over de echte, authentieke Chinese keuken die toch zo ontzettend lekker is. Met steeds meer toko’s in Nederland, en tegenwoordig ook steeds meer Chinese producten in de supermarkt, is deze eeuwenoude, overheerlijke keuken zoals beschreven in Maancake & Jasmijn het bereiden en proeven dubbel en dwars waard.

Recept Jiā xiāng yā (Eend van het huis)

Ingrediënten voor 2 personen:

5 tl Chinees vijfkruidenpoeder
1 el lichte sojasaus
1⁄2 tl rijstwijn
2 eendenborsten

In dit gerecht wordt de eend op zijn vel in een koude pan gelegd, waarna het vuur geleidelijk wordt verhoogd. Hierdoor smelt het vet uit de eend en kun je de eend in zijn eigen vet krokant bakken.

Meng voor de marinade het vijfkruidenpoeder, de sojasaus en rijstwijn in een kommetje. Wrijf beide kanten van de eendenborsten goed in met de marinade en laat ze afgedekt ongeveer 15 minuten marineren in de koelkast.

Leg de eendenborsten op hun vel in een koude koekenpan. Begin met laag vuur, zodat het eendenvet eruit kan lopen. Zet het vuur na ongeveer 10 minuten op middelhoog om de eend, in zijn eigen vet, aan beide kanten bruin te bakken. Bak elke kant ongeveer 3 minuten.

Laat de eendenborsten ongeveer 10 minuten op een bord rusten. Snijd daarna in plakjes en serveer.

Tagged