Recept Gemengde zigeunergroente

Gemengde zigeunergroente uit het kookboek Polska, de nieuwe Poolse keuken.

Polska gaat over de plaatselijke keuken, de cultuur en de aard van het land. De Poolse keuken is er één gevormd door de vele volkeren die zich in het land hebben gevestigd. De Slavische cultuur is zeer gastvrij en de meeste Polen eten liever bij vrienden en familie thuis dan in restaurants.

Het boek begint bij de ochtendmaaltijd. Recepten voor zuurdesembrood en roggebrood met boter van ansjovis, roze bieten of cantharellen komen voorbij. En het ontbijt blijkt niet compleet te zijn zonder een warm gerecht als ontbijtsoep, bloedworst of omelet met gekarameliseerde ui.

Wie denkt dat de Poolse keuken hoofdzakelijk door vlees wordt bepaald heeft het mis. Polen is een land van vasten en feesten. Tijdens de vastenperiode hoorde men vanouds vis te eten in plaats van vlees en dat doen de Polen nog steeds. In Polska veel aandacht voor visrecepten dus. Na het vasten is er wel weer volop ruimte voor vlees en schrijver Suza Zak geeft een aantal recepten met varkensvlees, gedroogd vlees maar ook wild als hert, duif en eend. Door het hele boek verspreid vind je trouwens ook verrassend veel vegetarische gerechten.

Een heel hoofdstuk wordt gewijd aan knoedels, gevulde deegballetjes, die tot het Poolse erfgoed behoren. De Polen zijn er dol op. Dat blijkt wel want ze worden met soep gegeten, als hoofdgerecht of als dessert. Je krijgt een keurig stappenplan hoe je de knoedels moet vouwen gevolgd door tips voor de vulling zoals geitenkaas, zuurkool, wilde paddenstoelen of bosbessen en aardbeien.

Het boek wordt afgesloten met een hoofdstuk over cocktails waarbij, hoe kan het ook anders, wodka de hoofdrol speelt en wat dan weer een kosmopolitische touch aan Polska geeft.

Het Polska kookboek is doorspekt met verhalen over een bijzonder land met vele tradities. Het laat het nieuwe, gevarieerde Poolse eten zien voor degenen die open staan voor wat avontuur in de keuken en de ware liefdesverklaring aan Zuza’s geboorteland.

Recept voor Gemengde zigeunergroente:

bereiden: 45 minuten

Ingrediënten (2 personen):
VOOR DE GROENTEN:
150 g sperziebonen
150 g bimi
2 courgettes, in repen
VOOR DE SAUS:
1 ui, gehakt
1 rode paprika, grof gehakt
2 tenen knoflook
4-5 grote verse tomaten, gehakt
olijfolie, om te besprenkelen
1 tl zoet paprikapoeder
½ tl chilipoeder
1 tl gedroogde marjolein
1 tl dijonmosterd
1 tl honing
25 g ongezouten boter
50 g paddenstoelen, fijngehakt
zout en peper
naar smaak geraspte pecorino of Parmezaanse kaas

Bereiding:
Maak eerst de saus. Verwarm de oven voor op 200 °C.
Doe de ui, paprika, knoflook en tomaten in een braadslee, besprenkel ze met olie en bestrooi ze met het paprikapoeder, chilipoeder, de marjolein en wat zout en peper. Zet ze 30 minuten in de oven tot ze licht geblakerd zijn.
Snijd alle groenten in gelijke stukken (ongeveer zo groot als een sperzieboon) en stoom ze 10 minuten op laag vuur terwijl u de saus afmaakt.
Doe alle geroosterde groenten in een keukenmachine en maal ze kort. Voeg de mosterd en honing toe. Maal alles nog eens door elkaar (het moet een dikke saus worden). Voeg zo nodig meer zout en peper toe en doe de saus in een pan.
Smelt de boter op matig vuur in een koekenpan en bak de paddenstoelen goudbruin. Doe ze bij de saus en laat deze een paar minuten sudderen.
Serveer de groenten met de saus en wat geraspte pecorino of Parmezaanse kaas.

Tagged