Recept Empanada met tonijn

Empanada met tonijn en paprika uit het kookboek Mijn keuken van Galicië.

Ontdek de zilte keuken van Spanje in het boek Mijn keuken van Galic. Dit kookboek neemt je mee naar de eetcultuur van het Noordwestelijke deel van Spanje. Isabel Meniño beschrijft en verbeeldt de heerlijkste gerechten, gebaseerd op de traditionele familierecepten die zijn meegereisd met haar vader en door hem werden doorgegeven.

Niet alledaagse ingrediënten als verse octopus, stokvis, krab en kokkels zijn karakteristiek voor de Galicische keuken. Gelukkig zijn deze producten ook volop verkrijgbaar bij ons: op de markt of in de viswinkel. Door de eigentijdse interpretatie van Isabel, maak je de klassieke gerechten eenvoudig klaar en zijn ze behalve heerlijk ook een lust voor het oog. De gerechten zijn als hedendaagse stillevens gefotografeerd. Daarnaast is er volop ruimte voor sfeerbeelden en prachtige foto’s van de natuur van Galicië.

Recept voor Empanada met tonijn en paprika:

Ingrediënten:
500 g tarwebloem
1 zakje instantgist
300 ml handwarm water
snuf zeezout
2 eetl. olijfolie

Vulling
2 rode of groene paprika’s
4 eetl. olijfolie
2 grote uien, in ringen
zeezout en peper uit de molen
400 g tonijn op olie, uitgelekt
1 ei, losgeklopt

Bereiding: Vermeng de bloem en gist met elkaar in een grote mengkom en giet het water er geleidelijk bij. Roer eerst met een houten lepel en kneed daarna verder met de hand. Voeg ook een flinke snuf zout en de olijfolie toe. Bestrooi een werkblad met wat bloem en kneed het deeg minimaal 5 min. tot het soepel en glad is. Laat het afgedekt op een tochtvrije plek een uur rijzen.
Leg de paprika’s op de brandende gaspitten van je gasfornuis. (Of snijd ze door en leg ze met hun vel naar boven onder de grill.) Laat de schil rondom zwart blakeren. Keer met een tang zodat alle kanten even donker worden. Doe de paprika’s in een afgesloten pan of zak en laat ze 10 min. liggen. Verwarm de helft van de olie op laag vuur en fruit de uiringen in een paar minuten lekker zacht en een beetje kleverig. Bestrooi ze met wat zeezout en peper en laat ze afkoelen. Wrijf met de vingers de verbrande schil van de paprika’s af, spoel eventueel af en snijd ze in repen. Verwarm de oven op 180 °C. Kneed het deeg nog een keer door en verdeel het in twee gelijke stukken. Vet een grote bakplaat in met olie. Bestrooi het werkblad met bloem, rol het eerste stuk deeg uit tot een grote ronde of vierkante lap van ongeveer 4 mm dik en leg deze op de bakplaat. Verdeel eerst de uien en paprika over het deeg en daarna de tonijn. Rol het andere stuk deeg uit tot eenzelfde lap. Drapeer deze voorzichtig en niet te strak over de vulling en duw de randen van de bodem en het deksel rondom samen. Bestrijk het deksel en de randen met het ei en versier eventueel met overgebleven stukjes deeg. Bak de empanada in 30 à 40 min. goudbruin onder in de oven, zodat de bodem lekker knapperig wordt.

Tagged