De Waterwolf in Waterland

Uitgeverij Pirola 2015, 224 pagina’s, geïllustreerd, ISBN 9789064557675.

Een eeuw geleden, in 1916, was de Waterwolf in Waterland en Zaanstreek maandenlang de baas. Dit boek kijkt in een uniek drieluik terug op de rauwe, kille realiteit van deze overstroming, die op het eiland Marken 16 mensenlevens eiste.

Allereerst geeft Diederik Aten een rijk overzicht van de watersnood en zijn nasleep. Was de stormvloed van januari 1916 echt uitzonderlijk? Hoe was de hulpverlening georganiseerd? Hoe zat het met de schadevergoeding en de schuldvraag? En wat is er na de ramp aan de dijken gedaan?
Frouke Wieringa verzorgde het tweede luik. Zij schreef een boeiend essay over alle lectuur over de overstroming van 1916. Nog dat jaar verscheen het eerste jeugdboek. Later volgden er meer. Cor Bruijn leverde in 1936 met het spannende ‘De dijken breken’ een beeldbepalend werk af. Op welke manier gaven deze boeken vorm en betekenis aan de herinnering? Wat is drama en wat werkelijkheid?
Precies 72 plaatjes moest je sparen. Dan had je het plakplaatjesalbum over de watersnood van Ter Wee’s theehandel uit Zaandam helemaal vol. Het verscheen in 1917 en sprak zelfs Koningin Wilhelmina aan. Terecht, want het is een nog steeds pakkend ooggetuigenverslag. Daarom vormt een facsimile van een volgeplakt album het derde en laatste luik van deze bijzondere uitgave over de watersnood van 1916.

De Waterwolf in Waterland. De overstroming van 1916 in Waterland en de Zaanstreek is rijk geïllustreerd met maar liefst 125 foto’s, kaarten en tekeningen. Al die beelden brengen de blijvende kwetsbaarheid van ons lage land helder als een druppel water in beeld.

Nederland, Aeternitati Vigila:
Waakt immer!

€ 27,50

Bestellen