Vergeten water

Uitgeverij Noord-Holland 2016, 208 pagina’s, rijk geïllustreerd, ISBN 9789078381808.

De watersnood die op 13 januari 1916 een groot deel van Noord-Holland, steden en dorpen rond de Zuiderzee en enkele in Zuid-Holland deed onderlopen is voor sommigen een bekend feit, maar voor de grote meerderheid een totaal vergeten en onbekende gebeurtenis. In Noord-Holland heeft het zeewater bijna vier maanden op het land gestaan.

De fotografen die deze watersnood hebben vastgelegd zijn vergeten en nog onbekender dan de watersnood zelf. De reden dat zij in vergetelheid zijn geraakt heeft te maken met hoe men deze periode in de fotografie aanduidt: namelijk als een periode van ‘verval’. Maar niets is minder waar, het is juist een tijd waarin nieuwe vormen binnen de fotografie ontstonden, zoals straatfotografie en persfotografie. Door de watersnood, als bindende factor, is goed te zien hoe verschillend de fotografen onderling de gebeurtenis vastlegden.

Filmregisseur en cameraman Jacques Laureys heeft de afgelopen jaren honderden originele door de fotografen zelf afgedrukte foto-ansichtkaarten over deze watersnood verzameld. De mooiste foto’s zijn, samen met nog niet eerder gepubliceerde ooggetuigenverslagen en levensbeschrijvingen van de fotografen, nu voor het eerst bij elkaar gebracht in Vergeten Water. De fotografen van de watersnood 1916.

€ 29,95

Bestellen