Schellingwoude
Uitgegeven door Stichting Historisch Centrum Amsterdam-Noord 2020, 234 pagina’s, rijk geïllustreerd, ISBN 9789080118096.
Na jaren van onderzoek in archieven, kranten, boeken en in digitale bronnen is het boek over de geschiedenis van Schellingwoude klaar: Schellingwoude. Leven op de scheiding van water en land. Het boek laat een boeiend beeld zien van een intiem dorp, al eeuwen gelegen op de scheiding tussen water en land. In 1921 werd Schellingwoude geannexeerd door Amsterdam.
Natuurlijk komen in het boek aan bod: de aanleg van de Oranjesluizen, het inmiddels verdwenen Marinevliegkamp aan het Buiten-IJ en de Schellingwouderbrug, maar er is meer. Het dorp speelde eeuwen geleden een belangrijke rol tijdens de Opstand en de Slag in de Zuiderzee. En in contact met de landdorpen streden de Schellingwouders vanaf de 19e eeuw vasthoudend voor het gemeen maken van het dijkonderhoud: ‘wie het water deert, die het water keert’!
Vele bewoners hebben met verhalen en materiaal aan dit boek bijgedragen.
Zo kunnen we onder andere verhalen over de regenmaker, de vondeling van Schellingwoude, de verliefde onderwijzer en het schietincident van 7 mei 1945 lezen. En last but not least: het bootje van Schellingwoude.
Burgemeester Femke Halsema schreef een voorwoord.
€ 25,00