NDSM Toen & NU

Uitgeverij Boekschap 2018, 240 pagina’s, geïllustreerd, tekst in het Nederlands en het Engels, ISBN 9789490357252.

Bloeien, ten onder gaan en herrijzen uit je eigen as: de NDSM is de Phoenix van Amsterdam. Wie het terrein van de voormalige scheepswerf nu bezoekt (en dat zijn er tienduizenden!) belandt in een wervelende mix van kunst, bedrijven, festivals, markten en restaurants. Het decor: industriële loodsen, rauwe betonhellingen, dukdalven, kranen en katrollen. Hier bloeit iets moois tussen heden en verleden.

Ooit was de NDSM-werf de grootste van Nederland. In 1984 ging deze trots van Amsterdam-Noord failliet. Van de hellingen waar nu spetterende concerten gegeven worden, gleden destijds kolossale schepen het IJ in. Waar nu ateliers en kantoren staan, werkten duizenden arbeiders aan oceaanstomers en mammoettankers. En nog steeds is er scheepsbouw te vinden.

Voor fotografen was en ís het NDSM-terrein een dankbaar onderwerp. Velen van hen zijn in dit boek bijeengebracht. Grote namen uit het verleden als Cas Oorthuys en Frits Rotgans, naast hedendaagse fotografen als Marc Faasse en Jaap Scheeren. Maar er is ook prachtig beeldmateriaal van anonieme (NDSM-)fotografen.

Elisabeth Spits en Bas Kok schreven in NDSM Toen & Nu artikelen over respectievelijk het verleden en heden van de NDSM. Fascinerende verhalen over opkomst, bloei, neergang en een tweede leven. Daarnaast bevat het boek plattegronden, een tijdlijn en een eenvoudig schema van het bouwproces. En in het midden vindt u de complete bouwlijst – onontbeerlijk in een boek over een voormalig scheepsbouwbedrijf

€ 24,50

Bestellen