De magie van het IJ

Uitgeverij Philip Elchers 2015, 126 pagina’s, rijk geïllustreerd, ISBN 9789050481670.

In het jaar 1974 trok Aafke Steenhuis na haar studie Nederlands en Spaans vanuit het Groningse Noorddijk naar Amsterdam, om daar journaliste te worden. Van het wijde land naar het luidruchtige Amsterdam van de jaren zeventig. Geen wonder dat na tien jaar in het centrum van de stad het verlangen naar ruimte en stilte heel sterk werd. Samen met haar man kocht ze een oud houten dijkhuis aan de Nieuwendammerdijk aan het IJ, het voormalige gemeentehuis van het dorp Nieuwendam. Toen ze collega’s vertelde dat ze naar Nieuwendam zou verhuizen, werd ze beklaagd: ‘Naar Amsterdam Noord! Daar is helemaal niks!’ ‘Maar dat is juist wat ik graag wil’, zei Aafke.

Het voormalige gemeentehuis bleek een huis met een rijke historie die de ontwikkeling van het gebied ten noorden van Amsterdam weerspiegelt. De magie van het IJ. Panorama Amsterdam-Noord gaat over die historie en het huidige leven in Amsterdam Noord en het omringende, prachtige Waterland. Aafke beschrijft de grote overstroming van 1916, die Waterland onder water zette en die leidde tot de Afsluitdijk in 1932, de kolonisering van het veengebied in de middeleeuwen, de Romeinen die hier langs voeren rond de jaartelling, de voorloper van het IJ, het Oer IJ, de invloed van de ijstijden, de uitbarstingen van een vulkaan in de Waddenzee die hier sporen achterliet. Maar ook schrijft zij over de haven van Amsterdam nu, de veerboot over het IJ, de vogels en vissen, de voormalige industriegebieden, de scheepswerven, de bijzondere gebouwen aan het IJ, de dijken, de oude arbeiderswijken.

Het boek ontvouwt een prachtig panorama op Amsterdam Noord. Lange tijd een veronachtzaamd en verguisd gebied, maar nu door een stroom van mensen herontdekt. Nieuwsgierig en verwachtingsvol rijden ze door tunnels, fietsen ze over bruggen, of varen ze met de veerpont over het IJ hierheen, naar de talloze creatieve bedrijfjes die zich hier gevestigd hebben, naar Eye, naar de Tolhuistuin, naar de prachtige dorpjes en naar de rust en natuur.

Hoe kon ik van Amsterdam gaan houden?
Alle dagen stond ik op de voorplecht
van de veerpont, en ik keek om me heen.
Aqua. Eau. Ie. Aa. O. IJ.
Water betekent het, water!
Het IJ is een glanzend plein
in het midden van de stad.

En zo, met het water en de schepen, de wolken
en de meeuwen,
de bruggen en de torens voor ogen,
raakte ik gehecht aan Amsterdam.

Deze uitgave is rijkelijk geïllustreerd met tekeningen van Aafke Steenhuis in kleur en zwart-wit en met oude en nieuwe cartografische kaarten.

€ 29,95

Bestellen