Geen zee te hoog

Uitgeverij December 2015, 120 pagina’s, geïllustreerd.

Het Leefkringhuis aan de Koekoeksstraat 16 in Amsterdam-Noord bestond in 2015 dertig jaar. Reden genoeg voor Tom Tossijn om er een prachtig boek over te schrijven: Geen zee te hoog. De unieke aanpak van Het Leefkringhuis. Fotografe Maaike Koning voorzag het geheel van mooie foto’s.

In Geen zee te hoog worden de geschiedenis, het heden en het verleden beschreven van een voor Nederland unieke instelling. Het begon met kinderen die in het Vliegenbos bleven slapen omdat ze thuis niet meer terecht konden. Dertig jaar later gebruiken deskundigen termen als ‘hulp met hartstocht’, ‘one-stop-hulp’ en ‘oer-hulpbetoon’. Het Leefkringhuis wordt, hoe bijna dorps het ook oogt, als een krachtig voorbeeld van hedendaagse bemoeizorg gezien. Niet alleen verwaarloosde kinderen en mishandelde vrouwen kunnen er terecht, ook mensen met schulden en andere problemen. ‘Meneer Paul’, zoals de koosnaam van directeur Paul Scheerder luidt, maakte keer op keer zijn motto ‘het komt goed’ waar.

Geen zee te hoog is volledig geproduceerd door mensen uit Amsterdam-Noord en werd financieel mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stadsdeel Amsterdam-Noord.

€ 12,50.