De huiskamer van Noord

Uitgegeven door Stichting Doras 2016, 110 pagina’s, geïllustreerd.

Al lang voordat er in ons land sprake was van een wet maatschappelijke ondersteuning, participatiemaatschappij, ‘zorg voor elkaar’ of maatschappelijk initiatief, hadden ze het in Tuindorp Nieuwendam in de gaten. In 1985 richtte een groep bewoners, allen lid van de Huurdersvereniging Tuindorp Nieuwendam, een ontmoetingscentrum in voor en door ouderen uit de wijk: het Baken was geboren.

Ruim dertig jaar later bruist en borrelt het nog steeds in de Avenhornstraat 18. Nog steeds komt er bijna dagelijks een groep van zo’n vijftien tot vijfentwintig ouderen bij elkaar: ze eten er samen, leggen een kaartje, spelen er bingo of vertrekken vandaar voor een uitstapje met de bus of de boot.

In De huiskamer van Noord. 30 jaar Het Baken, ontmoetingscentrum voor en door ouderen in Tuindorp Nieuwendam vertelt Arnoud Boerwinkel het verhaal vanaf de bouw van de buurt, kort na de Waterlandse Vloed van 1916, tot en met de nieuwe ontwikkelingen een eeuw later, waarin Noord in een paar jaar tijd tot de hipste stadsdelen is gaan behoren.

Nog steeds staat Het Baken fier overeind te midden van de woeste golven van de tijd.

€ 12,50