Aan de overkant

Uitgegeven in eigen beheer 2012, 160 pagina’s, rijk geïllustreerd, ISBN 9789081959001.

Maaike Koning woont in Amsterdam-Noord en fotografeerde er mensen, van jong tot oud, thuis en op straat, soms alleen, maar meestal samen; een vader met zijn pasgeboren dochter, een allochtone studente met haar Nederlandse lerares, een meisje met haar beste vriendin, een hoogbejaarde verliefde man met zijn 84-jarige vrouw. Ook fotografeerde ze locaties; typische plekken in Amsterdam-Noord.

Met het boek Aan de overkant heeft Maaike geprobeerd het nogal mistige gebied dat Noord voor veel mensen is, op te helderen. Het geeft nieuwkomers en nieuwsgierigen een uniek beeld van Noord en zijn inwoners en het zal voor de Noorderlingen een feest van herkenning zijn. De portretten worden ondersteund door quotes en interviews, waarin geportretteerden vertellen over hun beleving van Noord.

“Bij ons zijn meer kleuren dan aan de andere kant.” Sam (7)

“Het engste moment van mijn eerste dag in Nederland was toen ik de IJ-tunnel door ging.” Don (30)

“Mijn man was meubelmaker. Na de watersnoodramp in Tuindorp Oostzaan dreven al zijn meubels in het water.” mevr. de Vries (84)

Het ontwerp van het boek is gemaakt door Pepijn Rooijens en Illya van Geytenbeek en is een bijzonder samenspel tussen tekst, vormgeving en beeld. Het boek (21 x 26 cm) bevat 100 foto’s, verdeeld over 160 pagina’s. Het beeld is bewerkt door Paul Roberts en de teksten zijn geschreven door twee journalisten uit Noord; Lorianne van Gelder (het Parool) en Jeroen Kleijne (Loket 5 & I Love Noord). De fotografie werd mede mogelijk gemaakt door het AFK en Stadsdeel Noord.

€ 29,50

Bestellen