Nieuw verschenen boeken bij Boekhandel van Noord

Een keuze uit ons nieuwe aanbod.

Afgelopen week kwam er weer veel moois binnen in de winkel. Hier een kleine selectie.

Tien jaar na het verschijnen van zijn veelbekroonde bestseller Op zee neemt Toine Heijmans de lezer opnieuw mee naar een onverbiddelijke wereld, met een roman over vrijheid en vriendschap, storm en lawines, en de gevolgen van radicale keuzes. Wat de bergen met de mens doen, en wat de mens doet met de bergen, daar gaat het om in Zuurstofschuld.
De dag dat Walter Welzenbach zijn eerste berg beklimt bepaalt zijn leven: nooit meer wil hij iets anders. Nu staat hij op zijn laatste top, een duizelingwekkende 8188 meter hoog, en kijkt hij uit over zijn eenzaamheid. Zuurstofschuld is het adembenemende verhaal van klimvrienden Lenny en Walter, die hun dromen najagen in de Alpen en de Himalaya, en daarmee hun lot bezegelen. Ze dragen de verhalen van de grote alpinisten met zich mee, en zoeken samen een manier om geschiedenis te schrijven. Maar in de ijle lucht gelden andere wetten. 

De thriller Klaverblad is geïnspireerd op de Klimop-zaak, de grootste vastgoedfraudezaak in de Nederlandse geschiedenis. Zorah was vijf toen haar vader haar moeder doodsloeg met een bijl. Vijfentwintig jaar later is ze een zeer succesvolle consultant die op het punt staat de deal van haar leven te sluiten. Tot ze een bericht krijgt met een afbeelding van een bloederige bijl. Wat heeft het bericht te betekenen? Wie weet er van Zorahs verleden af? En is de timing toevallig, of zijn Zorahs privé- en zakelijke leven onlosmakelijk met elkaar verbonden? Om haar vele vragen te beantwoorden, neemt Zorah privédetective Roelant in de arm. Maar is Roelant wel wie hij beweert te zijn, of brengt hij Zorah alleen maar verder in gevaar? Met rake zinnen, niet-aflatende spanning en zijn eigen achtergrond in de corporate consultancy, vertelt Floris Kleijne het angstaanjagende verhaal van een sector die tot alles in staat is. Speelt zich af in Amsterdam-Noord!

Liefhebbers van Lucinda Riley kennen vast Corina Bomann wel. Van haar is nu het derde deel in de Zweedse familiesaga De vrouwen van de Leeuwenhof verschenen: Solveigs Belofte.
Als jonge bruid leek Solveig een stralende toekomst tegemoet te gaan, maar een tragisch ongeval maakt een einde aan haar geluk. Verdrietig trekt zij zich terug op de Leeuwenhof, bij haar moeder en grootmoeder. Daar is ze hard nodig, want het eerbiedwaardige landgoed verkeert in slechte staat. Solveig heeft allerlei ideeën om het huis en het omringende landgoed te redden, maar welke zijn goed en haalbaar? Als er een gast uit Amerika en een aantrekkelijke zakenman uit Stockholm op de Leeuwenhof arriveren, opent hun inbreng en kennis voor Solveig de deur naar de wijde wereld. Ze wil niets liever dan een nieuwe start maken, voor de Leeuwenhof en voor de liefde. Maar kan ze haar verdriet om haar verloren geluk achter zich laten?

Van Arnon Grunberg verscheen een bundeling van reportages over de mens en de politieke en sociale actualiteit: Slachters en psychiaters.
Grunberg schreef deze reportages om zijn eigen ervarings- en denkwereld én die van de lezer te vergroten, om waarheid en werkelijkheid in de periferie te vinden. Zo kunnen we lezen over zijn roadtrip van Nijmegen door voormalige Sovjetstaten met bestemming Kabul in het gezelschap van een voormalige Afghaanse asielzoeker, zijn verblijf bij een circus uit de Achterhoek. Ook doet hij onderzoek naar liefde en seks in de VS en bedrijft hij participerende journalistiek bij diverse slachterijen. Maakt hij een reis naar de bezette gebieden op de Westelijke Jordaanoever (waar Grunbergs zus woont) laat hij zich vrijwillig opnemen in een psychiatrische kliniek in België.

In Mijn legendarische moeder overleeft alles beschrijft Marcel van Roosmalen hoe zijn moeder tegen elke verwachting in de coronatijd doorstaat.
Wanneer de moeder van Marcel van Roosmalen na een val niet terug kan keren naar het ouderlijk huis, en onderdak vindt in een verpleegtehuis in Velp, lijkt een rustige periode voor haar en haar kinderen aan te breken. Totdat in maart 2020 de coronapandemie om zich heen grijpt. Het verpleegtehuis wordt ontruimd vanwege de vele positief geteste bewoners en moeder Van Roosmalen wordt getransporteerd naar de bossen bij Groesbeek. Het gevolg is dat ze niet meer weet waar ze is en wie ze is. Ze mag ook geen bezoek ontvangen, er is alleen nog ruimte voor een ‘zwaaimoment’ met familieleden. Al heeft ze geen idee meer wie er staan te zwaaien. En dat is nog maar het begin.

Vaxx van voormalig directeur van het RIVM Roel Coutinho vertelt hoe vaccinaties onze wereld beter hebben gemaakt. Polio, pokken, mazelen, difterie, kinkhoest, rode hond of hepatitis B – je hoeft niet ver terug in de tijd te gaan om een beeld te krijgen van de ontwrichtende effecten die infectieziekten in het verleden wereldwijd hebben gehad. Ook al denkt menig antivaxer er anders over, dankzij de preventieve werking van vaccinatieprogramma’s hebben wij ons van ernstige kinderziekten bevrijd en zijn ook ouderen steeds beter beschermd. Nieuwe pandemieën en epidemieën – zoals corona, aids, sars of ebola – hebben echter keer op keer laten zien dat het naïef is te denken dat we infectieziekten voor altijd hebben bedwongen. Coutinho schetst de historische en medische geschiedenis van de infectieziekten waartegen wij ons dankzij vaccinaties kunnen wapenen. In een wereld die op zijn grondvesten schudt vanwege covid-19 laat hij zien hoe vaccins in het verleden zijn ontwikkeld en welke bijdrage ze leveren aan onze gezondheid.