Nieuw verschenen boeken bij Boekhandel van Noord

Afgelopen week kwam er weer veel moois binnen in de winkel. Hier een kleine selectie.

In KliFi, de nieuwe roman van Adriaan van Dis zijn De Oranjes verjaagd, de republiek Nederland likt haar wonden na een orkaan en het volk schikt zich in een president die ontkennen tot kunst heeft verheven. Jákob Hemmelbahn, zoon van Hongaarse vluchtelingen, verbaast zich over de gelatenheid van zijn medeburgers. Geheel tegen zijn aard verzet hij zich en geeft hij een stem aan de slachtoffers van een lokale overstroming. KliFi is een bitter vrolijke vertelling over uit de pas lopen, over onze neiging tot aanpassen en veinzen, en over lastige vriendschappen.

Moederstad is een biografie van de mooiste stad die Nederland nooit heeft gehad: Jakarta. Philip Dröge ging in het moderne Jakarta op zoek naar sporen van het oude Batavia. Meer dan drie eeuwen lang woonden zijn voorouders in de stad, zo heeft hij ooit van zijn Indische opa gehoord. Maar wie waren ze? In wat voor stad leefden ze? Hoe is twintig procent Aziatisch DNA in hem terechtgekomen? Tijdens een meeslepende zoektocht naar antwoorden komen we in Moederstad steeds meer te weten over de historie van de stad én Dröges familiegeschiedenis. Uit het verleden duiken de meest verrassende voorvaders en -moeders op: een Duitse soldaat die aan het moorden slaat, een slavin van Soembawa, een Hollandse haremhouder en een Chinese vrouw met erg lange oorlellen. Samen vertellen ze het verhaal van een metropool in wording.

Eindelijk is het tweede deel in de razendspannende Noorse thrillertrilogie over rechercheur Blix en journaliste Ramm van Horst & Enger verschenen: Rookgordijn. Op oudjaarsavond wordt Oslo opgeschrikt door een explosie. Alles wijst in de richting van een terroristische aanslag. Onder de gewonden bevindt zich iemand die Alexander Blix goed kent, namelijk de moeder van een meisje dat tien jaar geleden op tweejarige leeftijd werd ontvoerd. Blix was toen betrokken bij het onderzoek, maar er is nooit een spoor van het meisje gevonden. Als de vermissing opnieuw in het nieuws komt, raakt verslaggever Emma Ramm geïntrigeerd door de nooit opgeloste zaak. Blix en Ramm bundelen opnieuw hun krachten in een poging het rookgordijn rond de verdwijning van het meisje te laten oplossen.

In De Cock en de schim uit het verleden (Baantjer deel 88, geschreven door Peter Römer) krijgt de Amsterdamse rechercheur De Cock een zaak van dertig jaar geleden voor zijn kiezen. Hij wordt naar een huis aan het Vondelpark geroepen. Een makelaar heeft achter een muurtje een dichtgemaakte ruimte gevonden, waarin een geraamte is aangetroffen. Dit brengt De Cock jaren terug in de tijd, toen hij met zijn toenmalige maat Andy Ruiter de vermissing van Lucas Kallenbach onderzocht, in datzelfde statige pand, waar Lucas met zijn broer Richard woonde. De vermissing is opgelost, maar de zaak is hiermee niet afgesloten, want wie heeft Lucas vermoord? De excentrieke Richard woont nog steeds in het huis, maar is na een val van de trap buiten bewustzijn, wat het er voor De Cock niet gemakkelijker op maakt…

Fans van Sarah J. Maas en Veronica Roth, maar ook van Audrey Niffenegger en Diana Gabaldon kunnen hun hart ophalen aan Het onzichtbare leven van Addie LaRue van V.E. Schwab. Het speelt zich af in Frankrijk, 1714. Als Adeline LaRue wordt uitgehuwelijkt, smeekt ze om meer tijd en een leven in vrijheid. Haar wens gaat in vervulling, maar tegen een vreselijke prijs. Addie zal eeuwig leven, en is gedoemd te worden vergeten door iedereen die ze ontmoet. Zelfs haar ouders vergeten hun dochter op slag en jagen haar hun huis uit. Ontheemd en alleen begint Addie aan een betoverend avontuur dat eeuwen en continenten omspant. Van de achttiende-eeuwse salons van Parijs tot de straten van het moderne New York: Addie leert overal overleven. Maar terwijl haar tijdgenoten de geschiedenisboeken in gaan, blijft Addie onopgemerkt bestaan. Dag na dag, jaar na jaar. Tot ze op een dag een boekhandel in stapt en iemand haar voor het eerst in driehonderd jaar herkent…

Voor iedereen die in maart voor het eerst mag stemmen of voor het eerst bewust wil stemmen is er een handzaam boekje verschenen: Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen? Titia Hoogendoorn en Nienke Schuitemaker leggen het je graag uit. Van hoe het precies in zijn werk gaat als je het stembureau binnenloopt tot hoe het politieke landschap van de laatste vier jaar eruitziet. Ze vertellen je waarom het belangrijk is om te stemmen, geven een korte basiscursus over de Nederlandse politiek, bespreken hoe je kiest op wie je stemt, verhelderen wat strategisch stemmen is en behandelen de belangrijkste politieke thema’s van de laatste jaren.