Nieuw verschenen boeken bij Boekhandel van Noord

Afgelopen week kwam er weer veel moois binnen in de winkel. Hier een kleine selectie.

Allereerst moet natuurlijk genoemd worden Jij hebt ons niet ontdekt, wij waren hier altijd al van Massih Hutak. Toen The New York Times Amsterdam-Noord vergeleek met Brooklyn en op nummer drie plaatste in hun jaarlijkse lijst van onontdekte parels die je bezocht móét hebben, maakte Massih Hutak zich zorgen. Want nu was de buurt hip, maar hij constateerde dat tegelijkertijd meer en meer bewoners en ondernemers in de problemen kwamen door de steeds hogere huren. Zij profiteerden niet mee van de investeringen die in de buurt werden gedaan. Dit gebeurt natuurlijk niet alleen in Amsterdam, maar overal ter wereld: de oorspronkelijke bewoners verdwijnen en daarvoor in de plaats komen nieuwe, vaak jonge mensen, met hogere inkomens. Hippe koffietenten nemen de plaats in van de oude groente- en fruitboer. Dure koopwoningen voor de happy few komen in de plaats van betaalbare huur. Als getuige van de veranderingen in zijn eigen buurt ging Massih Hutak op zoek naar een antwoord op de vraag hoe deze ontwikkeling kan worden gestopt, zodat oude en nieuwe bewoners samen kunnen leven in een steeds groter wordende stad. Want de stad moet een plek voor iedereen zijn. Dit boek is een must voor Noorderlingen!

Het verschijnen van het langverwachte eerste deel van de presidentiële memoires van Barack Obama zal niemand ontgaan zijn. In Een beloofd land neemt Obama de lezer bij de hand op een fascinerende reis, die voert van zijn eerste politieke aspiraties en de cruciale overwinning in de voorverkiezingen van Iowa tot de revolutionaire avond van 4 november 2008, toen hij tot 44ste president van de Verenigde Staten werd gekozen en daarmee de eerste Afro-Amerikaan werd die het hoogste ambt in het land zou bekleden.

Afgelopen week kwam ook een bijzonder boek van Fernande van Tets uit: Vier seizoenen in Damascus. In maart 2018, als de oorlog in Syrië zijn achtste jaar ingaat, verhuist Fernande van Tets naar Damascus. Terwijl om haar heen het Syrische leger de laatste opstandige gebieden door middel van uithongering en bombardementen tot overgave dwingt, leeft zij als communicatiemedewerker voor de Verenigde Naties in de weelde van het Four Seasons Hotel, met de geheime dienst in de lobby. Tijdens het zogeheten ‘jaar van de overwinning’ ziet ze wat die overwinning gekost heeft: een land in puin en een bevolking op drift. Ze praat met Syriërs over hoe zij de toekomst zien – van de angst om te verdwijnen in een Syrische gevangenis tot het vinden van een geschikte partner nu zoveel mensen dood of gevlucht zijn. Syrië stuurt aan op de terugkeer van vluchtelingen uit het buitenland, en ook in Nederland vinden we dat het tijd is voor de Syriërs om naar huis te gaan. Maar wat is er voor hen nog om naar terug te keren? Fernande van Tets schetst een indrukwekkend en huiveringwekkend beeld van een land waar het leven niet vanzelfsprekend is.

Na het grote succes van De Alfabetweter presenteren Ronald Snijders en Fedor van Eldijk in De AlfabetBeter opnieuw 1000 nieuwe, kansloze woorden, maar dan in hun eigen, verbeterde versie van het alfabet. Woorden als ‘lepelstrekker’ (‘iemand die zijn mes wil trekken maar het verkeerde bestek van huis heeft meegenomen’) ‘baby-oorlog’ (‘baby met mayonaise, satésaus en uitjes’) en ‘pestafette’ (‘dat je het stokje niet doorgeeft’), om kriskras doorheen te lezen, of gewoon van begin tot eind – van E tot Q. Met register in het oude ABC!

Het heeft even geduurd, maar eindelijk is er weer een nieuwe bloedstollende thriller van het Zweedse schrijversduo Lars Kepler. Spiegelman begint met de vondst van het levenloze lichaam van een jonge vrouw, vijf jaar na haar verdwijning. De enige ooggetuige van de moord is een warrige man, die niet zeker weet wat hij gezien heeft. Inspecteur Joona Linna roept de hulp in van hypnotiseur Erik Maria Bark, zodat de man onder hypnose zijn herinneringen weer kan oproepen.

Coco kan het! was al verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021. Nu is er ook een editie met vingerpoppetje, om het verhaal tijdens het voorlezen tot leven te laten komen.
Het is tijd voor de kleine Coco om haar vleugeltjes uit te slaan. Alle andere babyvogeltjes zijn al uitgevlogen. Maar voor Coco is dat zo makkelijk nog niet. Wat nou als ze heel hard valt? Maar als ze de sprong waagt, zou ze ook nieuwe vriendjes kunnen maken. Gelukkig heeft Coco een wijze moeder die haar precies het zetje geeft dat ze nodig heeft. Coco kan het! is een prachtig verhaal over het uitslaan van je vleugeltjes, moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt. Het is vol humor geschreven én geïllustreerd door Loes Riphagen