Lezen over Noord: Uit Landsmeer wordt gemeld… – Peter de Graaf

uit landsmeer wordt gemeldUitgeverij Noord-Holland 2015, 188 pagina’s, geïllustreerd, ISBN 9789078381822.

In de nacht van 13 op 14 januari 1916 voltrok zich een ramp rond de Zuiderzee. Door een samenspel van slechte weersfactoren brak bij Katwoude en Monnickendam de zeedijk die Waterland had moeten beschermen. Nadat Marken was overstroomd en daar zestien mensenlevens te betreuren waren kwam een gebied van Waterland tot Amsterdam, Purmerend, Volendam en Zaandam onder water te staan.

Hoe de ramp zich voltrok en werd beleefd in Landsmeer en omgeving is vastgelegd in vele ooggetuigenverslagen, krantenberichten en persoonlijke verhalen van inwoners in Uit Landsmeer wordt gemeld… De watersnood van 1916 in Waterland.
De economie in Waterland, vooral de pluimveesector, kreeg zware klappen en het duurde een half jaar voordat al het land was drooggevallen. De onvrede in Waterland over het uitpompen en het herstel van de dijken was groot.

Deze ramp werd een keerpunt in de geschiedenis van de Zuiderzee, de roep om het plan van Cornelis Lely uit 1891 uit te voeren kon niet meer genegeerd worden. Door de aanleg van de Afsluitdijk werd in mei 1932 de Zuiderzee het IJsselmeer.

€ 19,95

Bestellen