Hanna Bervoets dubbel in de prijzen

Twee belangrijke prijzen voor Hanna Bervoets.

Aan de in Amsterdam-Noord woonachtige schrijfster Hanna Bervoets (1984) is afgelopen week de driejaarlijkse Frans Kellendonk-prijs toegekend. De prijs van €5.000,- zal haar op 20 februari worden uitgereikt, zo maakte de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde bekend.

Hiernaast heeft zij met haar roman Ivanov de BNG Bank Literatuurprijs 2016 gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Hetty Hafkamp bekend op donderdag 12 januari 2017 in de Amstelkerk in Amsterdam. Bervoets is de twaalfde winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs. Ze ontving uit handen van de jury een cheque t.w.v. €15.000,- en een sculptuur van Theo van Eldik.

In Ivanov besluit de jonge, homoseksuele Felix van der Elsken halverwege de jaren ’90 van de vorige eeuw zijn geluk in New York te beproeven. Hij gaat er studeren en komt in contact met virologe Helena Frank. Zij onderzoekt de oorsprong van het hiv-virus en is geobsedeerd door de fameuze kruisingsexperimenten van de in 1870 geboren wetenschapper Ilya Ivanov, die probeerde een nieuw, hybride wezen te fabriceren: half mens, half aap. Felix raakt zozeer bij Helena’s onderzoek betrokken dat zijn leven nooit meer hetzelfde zal zijn.