De winnaars van de belangrijkste Nederlandse thrillerprijzen zijn bekendgemaakt

Marion Pauw heeft de Gouden Strop 2022 gewonnen met Vogeleiland en Bas Haan won met Lenoir de Schaduwprijs 2022.

De Gouden Strop is de prijs voor het beste (oorspronkelijk) Nederlandstalige spannende boek. De prijs is in 1986 in het leven geroepen door het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. Aan deze prijs is een geldprijs van € 10.000 en een sculptuur verbonden.

Vogeleiland gaat over Nicole. Jaren na de verdwijning van haar zusje Marianne kampt ze nog steeds met het trauma van deze gebeurtenis. Ze besluit om alles achter zich te laten en naar Spanje te verhuizen. Maar ook daar kan ze niet aan het verleden ontsnappen. Een bijzondere verschijning doet de hoop dat haar zus nog leeft oplaaien en leidt haar naar het onbewoonde Vogeleiland.

De Schaduwprijs is een aanmoedigingsprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de auteur van het spannendste (oorspronkelijk)  Nederlandstalige debuut.

In Lenoir van Bas Haan rijst de vraag: wat als moord de enige manier is om gerechtigheid te krijgen? Jacob Lenoir, een Rotterdamse rechercheur, komt met een pistool in zijn bebloede hand bij bewustzijn. Hij is in het huis van zijn zwager, topadvocaat Danny Vos, die naast hem ligt met een kogelgat in zijn voorhoofd. Lenoir kan zich niets herinneren. Is hij nu zelf een moordenaar?