Gouden strop voor Bernice Berkleef

De winnaars van de belangrijkste Nederlandse thrillerprijzen zijn bekendgemaakt: Bernice Berkleef heeft de Gouden Strop 2021 gewonnen met Bloedsteen en Floris Kleijne won met Klaverblad de Schaduwprijs 2021.

De Gouden Strop is de prijs voor het beste (oorspronkelijk) Nederlandstalige spannende boek. De prijs is in 1986 in het leven geroepen door het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. Aan deze prijs is een geldprijs van € 10.000 en een sculptuur verbonden.

Bloedsteen gaat over Ella, die op een ochtend nietsvermoedend van haar bed wordt gelicht door de politie. Ze wordt verhoord over haar vader, hij zou illegaal goederen van Java naar Nederland hebben gesmokkeld. Als haar vader, die vroeger in een jappenkamp heeft gezeten, in hechtenis overlijdt besluit Ella zelf naar Java af te reizen om in hun familiehuis tot rust te komen. In het huis vindt ze aanwijzingen voor een geheim dat haar vader heeft weten te verbergen. Maar ze is niet de enige die lucht heeft gekregen van de verborgen geschiedenis, want haar verblijf op het eiland neemt een zeer onaangename wending…

De Schaduwprijs is een aanmoedigingsprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de auteur van het spannendste (oorspronkelijk)  Nederlandstalige debuut.

De thriller Klaverblad is geïnspireerd op de Klimop-zaak, de grootste vastgoedfraudezaak in de Nederlandse geschiedenis. Zorah was vijf toen haar vader haar moeder doodsloeg met een bijl. Vijfentwintig jaar later is ze een zeer succesvolle consultant die op het punt staat de deal van haar leven te sluiten. Tot ze een bericht krijgt met een afbeelding van een bloederige bijl. Wat heeft het bericht te betekenen? Wie weet er van Zorahs verleden af? En is de timing toevallig, of zijn Zorahs privé- en zakelijke leven onlosmakelijk met elkaar verbonden? Om haar vele vragen te beantwoorden, neemt Zorah privédetective Roelant in de arm. Maar is Roelant wel wie hij beweert te zijn, of brengt hij Zorah alleen maar verder in gevaar? Met rake zinnen, niet-aflatende spanning en zijn eigen achtergrond in de corporate consultancy, vertelt Floris Kleijne het angstaanjagende verhaal van een sector die tot alles in staat is. Speelt zich af in Amsterdam-Noord!