Gouden Griffel voor Annet Schaap

Lampje wint Gouden Griffel.

Annet Schaap is de winnaar van de Gouden Griffel, de prijs voor het beste kinderboek van het afgelopen jaar. Zij ontving de Griffel voor haar debuut Lampje.

Annet Schaap is geen onbekende in de Nederlandse kinderboekenwereld. Velen kennen haar illustraties uit de Hoe overleef ik-reeks van Francine Oomen en de boeken van Janneke Schotveld en Jacques Vriens. De Gouden Griffel is de derde prijs die zij wint voor Lampje. Al eerder ontving zij de Nienke van Hichtum-prijs en de Woutertje Pieterse Prijs.

De jury schreef in het juryrapport over Lampje: “Dit verrassende debuut van Annet Schaap neemt de lezer mee naar een realistische wereld en een kleurrijk, avontuurlijk universum waar Lampje, Edward en anderen zich moeten zien te redden en aan elkaar overgeleverd zijn. Gebeurtenissen wisselen elkaar in hoog tempo af en maken het tot een spannend en uitdagend verhaal waarvan je de afloop niet kunt voorspellen. De auteur heeft zich laten inspireren door sprookjes, schrijvers en thema’s als onbaatzuchtige vriendschap, dapperheid en doorzettingsvermogen. Karaktereigenschappen die goud waard zijn in de literatuur en in het echte leven. Prachtig beschreven in prikkelende dialogen. Toegankelijk voor jong en oud.”