Een avond rondom Willem Wilmink

Een avond rondom Willem Wilmink

When:
04/04/2019 @ 19:30 – 22:00
2019-04-04T19:30:00+02:00
2019-04-04T22:00:00+02:00
Where:
Buiksloterkerk
Buiksloterkerkpad 10
1034 VZ Amsterdam
Cost:
€ 10,00 / € 12,50
Contact:
Boekhandel van Noord
020-6372601
Een avond rondom Willem Wilmink @ Buiksloterkerk

Op 4 april staat de Buiksloterkerk in het teken van leven en werk van Willem Wilmink. Te gast zijn biografe Elsbeth Etty en Wobke Wilmink, weduwe van de schrijver. Vic van de Reijt, leerling van Wilmink en later zijn uitgever, treedt op als gespreksleider.

Eind januari publiceerde Elsbeth Etty de lang verwachte biografie van Willem Wilmink, In de man zit nog een jongen. Het boek werd onmiddellijk een succes en is inmiddels aan de vierde druk toe. Dat succes is mede te danken aan het programma De Wereld Draait Door, dat in het voorbije seizoen veel aandacht besteedde aan het leven en werk van de Twentse dichter, liedjesschrijver en verhalenverteller. Wilmink is de auteur van beroemd geworden liedjes als ‘Deze vuist op deze vuist’, ‘De oude school’, ‘Echtpaar in de trein’ en het door Joost Prinsen zo gevoelvol gebrachte ‘Ben Ali Libi’.

Waardoor kon Willem Wilmink uitgroeien tot een van Nederlands meest geliefde liedjesschrijvers? Hoe kwam hij aan zijn tijdloze thema’s als heimwee, verlangen naar eenvoud en onschuld – en mededogen met alles wat nietig en zwak is? En wat maakte dat hij feilloos de vorm en de taal wist te vinden om een grote schare lezers en luisteraars van alle leeftijden – los van modes en tijdgeest – in het hart te raken?

In haar biografie geeft Elsbeth Etty antwoord op deze vragen. Bijna alles wat Wilmink schreef, of dat nu kinderliedjes betreft of zijn proefschrift over Hendrik de Vries, is in hoge mate autobiografisch. Maar dat wil volgens Elsbeth Etty niet zeggen dat uit zijn werk zijn biografie valt te destilleren.

Wobke Wilmink-Klein was ruim 25 jaar Wilminks geliefde en trouwe compagnon. Zij heeft van harte aan de biografie meegewerkt en kan mooie herinneringen ophalen aan haar soms moeilijke maar altijd ontroerende en humorvolle jaren met Willem Wilmink.

Vic van de Reijt raakte als student in de ban van het werk van zijn docent Willem Wilmink, die hem stimuleerde onderzoek te doen naar het Nederlandstalige lied en hem ertoe aanzette om Willem Elsschot te lezen. Hij publiceerde onder meer de bloemlezingen Ik wou dat ik twee hondjes was en Toen wij van Rotterdam vertrokken, en de biografie van Elsschot.

Het programma wordt omlijst met filmfragmenten uit onder andere De Stratemakeropzeeshow. Daarnaast vertolken Wilma Bakker en Jan Robijns Wilminks mooiste liedjes live. De Wilmink-avond wordt georganiseerd door de Buiksloterkerk en Boekhandel van Noord.

Tijd: van 20.00 tot 22.00 uur. De kerk is open vanaf 19.30 uur.

Adres: Buiksloterkerk, Buiksloterkerkpad 10, 1034 VZ Amsterdam

Entree: € 10,00 (Vrienden Buiksloterkerk, abonnees Nieuwsbrief Boekhandel van Noord), € 12,50 (normaal). Kaarten zijn vooraf te koop bij Boekhandel van Noord en online.