Europese literatuurprijs voor Johan Harstad

Prijs voor Max, Mischa & het Tet-offensief.

Max, Mischa & het Tet-offensief van de Noorse schrijver Johan Harstad is onderscheiden met de Europese literatuurprijs 2018.

De Europese Literatuurprijs bekroont de beste hedendaagse Europese roman die vorig jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. De vakjury bestond dit jaar uit voorzitter Anna Enquist, schrijver en recensent Kees ’t Hart, boekhandelaren Nienke Willemsen en Hein van Kemenade, en literair vertaler Saskia van der Lingen.

Max, Mischa & het Tet-offensief is het verhaal van toneelregisseur Max Hansen, die als puber vanuit Noorwegen naar Amerika emigreert. Hij heeft moeite om zijn jeugd in Stavanger, waar hij als kind van communistische ouders het Tet-offensief naspeelde, achter zich te laten, maar ontdekt in New York dat eigenlijk iedereen daar ontheemd is. Harstads magnum opus is een hypnotiserende vertelling die vele decennia en continenten omspant: van de oorlog in Vietnam en Apocalypse Now tot jazzmuziek, van Mark Rothko en Burning Man tot de aanslag op de Twin Towers.

‘Een overrompelende roman die de lezer meesleurt in de achtbaan van de recente geschiedenis.’ Aldus de jury.