Dicteetekst Groot Dictee van Amsterdam-Noord #2

De Amsterdamse volkstuin

Wat is er thans actueler dan de Amsterdamse volkstuin? De employés in de gemeentelijke burelen op talloos veel locaties bouwen voor huidige en toekomstige generaties. Van parallelle gedachten is nauwelijks sprake; die lopen evenwijdig aan de impopulaire maatregelen van ambtenaren.

We permitteren ons een terugblik naar de naoorlogse jaren 50 / vijftig. Tante Mien en oom Kees in hun hans-en-grietjehuisje plantten zelf in arren moede hun eenjarigen, dahlia’s en azalea’s. Rododendrons en orchideeën vervolmaakten het geheel.

Kees snoerde Mien ’s morgens vroeg in haar minuscule corselet, je weet wel, die vleeskleurige combinatie van korset en bustehouder. En Mien strikte Kees’ schoenen. Soms gingen de tuinhobbyisten samen naar het volkstuincafeetje.

Er werd koffie gezet met een filter. Weeïge cakejes van eergister begeleidden het zwarte vocht met gekookte melk met vellen. Soms was er janhagel, een enkele keer waren er ook Arnhemse meisjes, biscuitjes of bokkenpootjes.

De tweeëntwintigjarige / 22-jarige zoon Piet, die van kindsbeen al X-benen had en altijd haantje-de-voorste was, kocht voor vader De Waarheid en jatte voor moeder de bijlage Vrouw van De Telegraaf. Niemand taalde naar het Cultureel Supplement van het Handelsblad.

De meeste tuinders werkten tot hun dood; AOW was er nog niet. Zomerfeesten met medleys en ukelelemuziek waren de hoogtepunten van het recreëren. Er werd gelachen om echte Amsterdamse witzen en gehuild bij smartlappen, die werden begeleid door accordeonisten.

Wilde Mien dansen, dan riep Kees: “Wat houdt je tegen, schat?” Waarop zij antwoordde: “Ik ben blijkbaar de enige die dit mooi vindt.” Dan vlijde ze zich op de canapé en nam ze maar een Chefarine 4 of; als ze het echt zat was een penicillinetabletje.

Heden ten dage zien we Japanse esdoorns en andere Aziatische invloeden. Op geleasede e-bikes en bakfietsen komen ze aangesneld, de yuppen van nu.

Ze maken razendsnel smakelijke cappuccino’s, waarna geluierd wordt en gebruncht met proseccootjes. Na een kwartiertje spitten zijn ze afgenokt en moet er al worden gedoucht.

We zien flagstones of tegels van Chinees hardsteen, met daarop potten van terracotta en roosters waarop langoustines en aubergines worden gebarbecued: efficiency ten top op de moderne volkstuin!