Boekentip: Ruimte van Walter van den Berg

Deze week is het nieuwe boek van Walter van den Berg, Ruimte, verschenen. Van den Berg werd in 2016 bij een groot publiek bekend toen zijn roman Schuld Boek van de Maand bij DWDD werd. Het gegeven dat een programma als DWDD je kan maken of breken speelt, misschien niet geheel toevallig, ook een rol in Ruimte.

Hoofdpersoon Wesley dook al eerder op in Van den Bergs oeuvre, namelijk in Van dode mannen win je niet. In deze roman richt een gewelddadige man met een alcoholprobleem, het woord tot Wesley, zijn aangenomen zoon. In Ruimte neemt de moeder van Wesley hem mee op de vlucht voor precies die gewelddadige man. Die vlucht resoneert vijfentwintig jaar later in Wes’ eigen drama tijdens een lange nacht in Amsterdam.

Ondanks of misschien wel dankzij zijn traumatische jeugd is Wesley inmiddels bijna tegen wil en dank een soort zelfhulpgoeroe geworden, met immens succes. Helaas lukt het hem niet de oneliners die hij predikt op zijn eigen situatie toe te passen: hij heeft niet het vermogen zijn gevoelens te uiten en de gevoelens van anderen te begrijpen. Een ongelukkige grap wordt door zijn volgers te serieus genomen, met catastrofale gevolgen. In een veelbekeken tv-show maakt Wes zichzelf met nóg een onhandige uitspraak volksvijand nummer 1. Hij ziet geen andere keus dan opnieuw te vluchten.