April is de Maand van de Filosofie

Maand van de Filosofie met essay van Tim Fransen.

Jaarlijks worden in april door heel België en Nederland filosofische nachten, programma’s, lezingen, debatten en festivals georganiseerd. Elk jaar verschijnt er een filosofisch essay, dat dit jaar van de hand is van Tim Fransen (Het leven als tragikomedie, verkrijgbaar zolang de voorraad strekt voor € 4,95). Ook wordt de Socratesbeker uitgereikt aan de auteur van het beste filosofieboek van het jaar, en eens in de twee jaar wordt een nieuwe Denker des Vaderlands uitgeroepen.

Tijdens de Avond van de Filosofie te Amsterdam werd de winnaar van de Socratesbeker 2019 bekendgemaakt. Dit jaar gaat de prijs voor het beste Nederlandstalige filosofieboek naar Het goede leven en de vrije markt van Ad Verbrugge, Govert Buijs en Jelle van Baardewijk.

De nieuwe Denker des Vaderlands is filosoof Daan Roovers (1970) geworden. Zij is een boegbeeld van de publieksfilosofie. Als voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine, docent publieksfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam en programmamaker ontwikkelt Roovers nieuwe manieren om mensen aan het denken te zetten.