In 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. Het is dan ook niet toevallig dat er recentelijk veel boeken met als thema de Tweede Wereldoorlog zijn verschenen. Hier volgt een selectie:

Eindstation Auschwitz – Eddy de Wind
De Joodse arts Eddy de Wind overleefde Auschwitz en beschreef de verschrikkingen die hij daar meemaakte, rechtstreeks vanuit het kamp.

Mijn naam is Selma – Selma van de Perre
Het autobiografische verhaal van de joodse verzetsvrouw Selma, die tijdens de Tweede Wereldoorlog haar eigen identiteit moest opgeven.

Bij ons in Auschwitz – Arnon Grunberg
Verzameling teksten van getuigen die slachtoffer waren van de terreur in Auschwitz. Bekend werk maar ook onbekende geschriften.

De laatste trein naar vrijheid – Meg Waite Clayton
Het waargebeurde verhaal van Truus Wijsmuller-Meijer en de Joodse kinderen die ze eind jaren dertig naar veiliger oorden wist te begeleiden.

’t Hooge Nest – Roxane van Iperen
Het verhaal van twee joodse zussen en hun Gooise villa, waarin veel onderduikers woonden.

De fotograaf van Auschwitz – Luca Crippa & Maurizio Onnis
Het verhaal van de man die gedwongen werd de oorlogsmisdaden van de nazi’s vast te leggen

Trompettist in Auschwitz – Dick Walda
Trompettist Lex van Weren wist Auschwitz te overleven en anderen te helpen dankzij zijn unieke positie in het ‘kamporkest’.

Atlas van een bezette stad – Bianca Stigter
Overal in Amsterdam zijn sporen van de oorlog te vinden. Een tocht door bezet Amsterdam.

Zoo lang ik hoop te leven – Claudia Carli
Negentien gedichtjes uit een poeziëalbum vertellen de geschiedenis van een Joods meisje en haar vriendinnen tijdens de oorlog.

Ondergedoken als Anne Frank – Marcel Prins & Peter Henk Steenhuis
Veertien joodse onderduikers vertellen hoe zij als kind tijdens de Tweede Wereldoorlog hun huis moesten verlaten om niet weggevoerd te worden naar een concentratiekamp.