Boekenweek in het teken van De eerste liefde

De 87ste Boekenweek was een ode aan de eerste liefde. Een comité van boekverkopers stelde een lijst met 20 leestips voor de Boekenweek samen:

Prachtige wereld, waar ben je – Sally Rooney
Vier mensen hebben elkaar lief en doen elkaar pijn. Roman over de vage grens tussen alleen-zijn en eenzaam zijn, en over hoe je je leven kan delen met anderen.

Gemmetje Victoria – Yvonne Keuls
Yvonne Keuls beschrijft met veel humor hoe Gemmetje Victoria werd omringd door mensen die haar liefhadden om wie ze was en om wie ze had kunnen worden.

De Mitsukoshi Troostbaby Company – Auke Hulst
Ambitieuze mengvorm van memoires, robotverhaal, tijdreisverhaal en alternate history, waarin verlies, schuld en ouderschap centraal staan.

Mijn lieve gunsteling – Marieke Lucas Rijneveld
Een veearts en een boerendochter ontwikkelen een obsessieve fascinatie voor elkaar.

Hoogachtend, Eliza Peabody
Eliza Peabody stuurt haar buren goedbedoelde briefjes vol ongevraagd advies. Maar wanneer een van die briefjes tot gevolg lijkt te hebben dat haar buurvrouw verdwijnt, begint ze te ontsporen.

Wij kunnen dit – Nelleke Noordervliet
In Wij kunnen dit bloeit de liefde op tussen twee veertigers. Maar een nieuwe relatie beginnen op die leeftijd is gedoe.

Damn horny – Marie Lotte Hagen en Nydia Voorthuizen
Erotische bundel met verhalen waar de schrijfsters zelf heet van worden, geschreven door hun favoriete feministen.

De kapperszoon – Gerbrand Bakker
De schrijver raakt in de ban van het verhaal van kapper Simon die zijn vader Cornelis nooit heeft gekend, een man die op de passagierslijst van een gecrasht vliegtuig stond.

De geschiedenis van mijn seksualiteit – Tobi Lakmaker
Tobie Lakmaker over haar liefdesleven en de worsteling met haar gender.

Neven – Peter Middendorp
In plaats van Robert Oosterhof is zijn neef Arie doelwit geworden van een vergeldingsaanslag. Tijdens een trip naar de Wadden blijven vragen over schuld en noodlot Robert kwellen.

De roos van Napoleon – Jacobine van den Hoek
Het waargebeurde verhaal van Joséphine Bonaparte ten tijde van de Franse Revolutie.

Je bent niet alleen – Isa Hoes en Merlijn Kamerling
Isa en Merlijn reiken handvatten aan om met het verlies van een broer, zus, kind, ouder of partner om te gaan en beschrijven uit hun eigen ervaring verschillende fases van rouw.

Aan de randen van de dag – Femke van der Laan
Een openhartig verslag over de liefde tussen Femke en Eberhard van der Laan en een unieke kijk achter de schermen in het huwelijk van iemand met een publieke functie.

Fortuna’s Kinderen – Annejet van der Zijl
Waargebeurd verhaal dat begon bij de liefde tussen avonturier Leon en zijn zwarte slavin Juliette. Samen kregen ze meerdere kinderen, die in weelde opgroeiden.

Phoenix – Bert Wagendorp
Abel Sikkink vertelt het verhaal van zijn jeugd in Sheboygan en zijn verhuizing naar New York, waar de jonge journalist zich in kunstenaarskringen begeeft.

Als de hemel genoeg ruimte heeft – Splinter Chabot
Vrienden Magnus en Elias zijn elkaars tegenpolen. Ze besluiten samen op reis te gaan. Onderweg komen ze voor de grootste keuzes uit hun leven te staan.

Wat je van bloed weet – Phillip Huff
Een roman over opgroeien in een gewelddadig gezin, in een welvarende familie met een groot huis waar de buren niets kunnen horen.

Natriumchloride – Jussi Adler-Olsen
Een zestigjarige vrouw pleegt zelfmoord en haar dood leidt tot de heropening van een onopgeloste zaak uit 1988. Het zal de moeilijkste zaak ooit blijken voor afdeling Q.

Grand Hotel Europa – Ilja Leonard Pfeijffer
Terwijl de schrijver zijn verbroken relatie overdenkt, raakt hij gefascineerd door het verhaal van Grand Hotel Europa waar hij verblijft.

Sloop – Anna Enquist
Een componiste krijgt de kans haar magnus opus te schrijven, maar worstelt intussen met zowel haar werk als haar privéleven.