Wolven op het ruiterpad van Tijs Goldschmidt is het beste natuurboek van 2022
Tijs Goldschmidt heeft met zijn boek Wolven op het ruiterpad de Jan Wolkers Prijs 2022 gewonnen. Deze prijs gaat jaarlijks naar het beste natuurboek van het afgelopen jaar.
Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar: “Erudiet en met gezag, een vlotte pen en een vleugje subtiele humor beschrijft Goldschmidt de natuur van nu – en niet in de laatste plaats de mens daarin. Alleen zo kan een essay over de Vinexwolf eindigen met de regels: ‘Als ik een wilde wolf was die argeloos de Nederlands-Duitse grens was gepasseerd, zou ik het wel weten. Snel boodschappen doen en wegwezen.”

Wolven op het ruiterpad is volgens de jury “een boek waar de liefde en bezieling van elke pagina afdruipt. Een boek dat je meeneemt en betovert over de rijkdom die de natuur te bieden heeft. Waarin elke noot loepzuiver gezongen wordt en elk woord op z’n plaats staat. Een boek dat alleen kan worden geschreven wanneer de maker beschikt over kennis, gezag en talent om dat uit te serveren. Een boek kortom dat uitblinkt door een meesterlijke stijl.”

Met de prijs wint Goldschmidt een bedrag van € 5.000 en een portret getekend door illustrator Siegfried Woldhek.