Woutertje Pieterseprijs voor Annet Schaap

Lampje wint Woutertje Pieterse Prijs.

Annet Schaap is de winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs, voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Zij ontving de prijs voor haar debuut Lampje. De prijs, waaraan een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro is verbonden, werd daarmee voor de 31e keer uitgereikt. Bij het publiek is de prijs lang niet zo bekend als bijvoorbeeld de Gouden Griffel, maar het winnende boek is vrijwel altijd een pareltje uit het aanbod van het voorafgaande jaar.

De jury schreef in het juryrapport over Lampje: “Dit sprookjesavontuur over een vuurtorenwachtersdochter, zeemeerminnenzoon en hun vrijheidsstrijd voor eigenheid, is ontegenzeggelijk schatplichtig aan grootheden als Paul Biegel en Hans Christian Andersen. Maar dat heeft Schaap niet in de weg gezeten. In tegendeel. Haar verhaal […] is wat je zou kunnen noemen een nieuwe klassieker. De plot is spannend en griezelig en sterk qua opbouw. De taal golft als de zee. De metaforen passen het verhaal. En de personages ontroeren.”

De andere genomineerden waren: Ted van Lieshout met zijn dichtbundel Onder mijn matras de erwt, Imme Dros met En toen, Sheherazade, en toen?, De zweetvoetenman van Annet Huizing en Wij waren hier eerst van Joukje Akveld.